MENU
Vores Chartres-labyrint:

Begiv dig ud på den lange vandring gennem Chartres-labyrinten og fornem selv pilgrimmenes bodsgang i Middelalderens mest kendte labyrint.

Fakta:
Chartres-labyrinten har et areal på ca. 175 m².


Den samlede ganglængde er på ca. 430 meter ind til midten
og 430 meter ud igen.

Du skal gå hele vejen ind til midten af labyrinten og samme vej ud igen.

Vores Chartres-labyrint er lagt med sorte chaussé sten i rødligt stenmel.


Chartres labyrint-mønsteret er opkaldt efter labyrinten på kirke-gulvet i den flotte katedral i byen Chartres i Frankrig. Byen ligger sydvest for Paris.

Dette labyrint-mønster er - ligesom Trojaborg-mønsteret - et klassisk labyrint-mønster, som rigtig mange labyrinter i verden er lavet efter.
Mønstrene er harmoniske og flotte at se på.

Kom og gå en tur i vores Chartres-labyrint, og husk at se det flotte foto fra Chartres katedralen i Frankrig: Her er der virkelig tale om smuk labyrint-historie !

Du kan lære mere om Chartres-labyrinten enten ved at læse videre her under ”Historie & Anvendelse”, eller ved at læse planche-udstillingen om ”Labyrintens Historie” i Labyrinthia, eller hvis I er en gruppe, kan I booke et foredrag (skal forudbestilles).

Rul ned for at læse mere om Chartres-labyrinten.
 

Historie & Anvendelse
Chartres-labyrinten
er, ligesom Trojaborg-labyrinten, en såkaldt énvejs-labyrint. Dvs. at når man er nået ind til målet i midten, så har man været igennem alle gangene. Der er ingen blindgange. Man bliver ligesom ført hele vejen ind og ud. Der er ét kontinuerligt og harmonisk gangforløb.


Chartres-labyrinten er et gammelt klassisk mønster, som stammer fra Middelalderen. I byen Chartres i Frankrig (lidt syd-vest for Paris) kan man stadig den dag i dag se dette mønster som en gulvmosaik i den gamle katedral.




Franske katedraler
Der er flere franske katedraler, hvor en labyrint indgår i forskellige sammenhænge. Labyrinten på kirkegulvet i Chartres er nok den mest kendte, og samtidig den største endnu eksisterende kirkelabyrint. 



St. Quentien katedralen i Frankrig
<---






St. Omer katedralen i Frankrig
--->





Hvordan de har været anvendt, får man et ret klart billede af, når man sammenstykker beretninger fra forskellige franske katedraler, der enten har eller har haft labyrinter. 

I disse katedraler dansede biskoppen i tilslutning til Påskeandagten sammen med dekanen og andre gejstlige (i andre beretninger er det i spidsen for pilgrimme) en slags påskedans som udtryk for glæden over livets sejr over døden. Ved dansens begyndelse overgav yngste kannik en stor bold til dekanen eller biskoppen. Bolden var så stor, at han ikke kunne holde den i én hånd. Derefter dansede man højtideligt i en bestemt tre-delt rytme (Tripudium) gennem labyrintens gange, og samtidig kastede biskoppen bolden op i luften, stadig højere og højere. Tydeligvis et billede på den højere stigende sol ved forårstide. De andre gejstlige fulgte ham i en lang kæde, alle syngende den gamle påskehymne ”Victimae Paschali Laudes” ledsaget af orglet.

Senere berettes det, at bodfærdige krøb på knæene gennem labyrinten, mens de bad bønner. En sådan bodsgang kunne nogle gange vare en hel time.


Danske kalkmalerier
Det er ikke kun i franske katedraler, at der findes labyrinter. Også i nogle af de danske kirker er der, eller har der været, labyrinter afbilledet i form af kalkmalerier.

I 4 danske landsbykirker kan vi den dag i dag se labyrinter af Trojaborg-typen malet som kalkmaleri i 1400-tallet.
I 6 andre kirker har man konstateret dem og kalket dem til igen.


I Gevninge kirke ved Roskilde er der to labyrinter,
ca. 50 cm i diameter, malet på triumfvæggen.
De kan ses over hvælvingerne, som delvis dækker labyrinterne.
<---


På hvælvingen i Hesselager kirke på Østfyn findes en labyrint, der måler ca. 40 cm i diameter. ---->





I Skive gl. kirke er der på vest-væggen
en malet labyrint, ca. 125 cm i diameter,
halvvejs skjult bag orglet.
<---


Den flotteste labyrint er nok den i Roerslev kirke øst for Middelfart. Labyrinten findes over korbuen og måler 125 x 110 cm. Det specielle ved denne labyrint er, at den er i 2 farver.
--->



Af de 7 labyrinter, der er kalket over igen (og dermed ikke er synlige), findes de 6 i Jylland og én på Fyn.
De 6 jyske befinder sig alle i Midt- og Østjylland. Det drejer sig om: Bryrup, Gylling, Nim, Skørring (2 stk.) og Taaning kirker. Den fynske findes i Vissenbjerg kirke.

Når gamle ”hedenske” labyrinter overhovedet fandt vej ind i de kristne kirker, skyldes det, at man i Middelalderen udskiftede den græske mytes aktører med en kristen symbolik. Labyrinten blev et symbol på vejen til Gud, Minotaurus var djævlen, og Jesus afløste Theseus som helten, der fandt vejen. Måske er det Johannes-ordet: ”Jeg er vejen, sandheden og livet”(14. kap. 6), som labyrinterne i mange nordiske kalkmalerier hentyder til.

Fotos af kirkelabyrinterne i Frankrig og Danmark er taget af Jeff Saward, Labyrinthos, www.labyrinthos.net.

Klik her for at komme tilbage til toppen.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Labyrinthia

Gl. Ryvej 2, Rodelund

Silkeborg Syd

DK-8653 Them

Tlf. 86 84 99 44

Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.



googlemaps linkheader  appstore linkheader googleplay linkheader traveladviser linkheader youtube linkheader facebook linkheader



 Se Fødevarestyrelsens smiley-rapporter

 



PHP version: 5.6.38