Close
Labyrint_800x800_Mini_Taurus_Velkommen
Outdoor_Logo

Daedalus en Icarus

Daedalus en Icarus

(Sorry, dit menupunt is nog niet in het Nederlands vertaald).

Daidalos er en græsk kunstner, bygmester og ikke mindst opfinder fra Athen. Han er uddannet af selveste gudinden Pallas Athene. Han er søn af Metion og Iphinoe, og far til Ikaros. Daidalos’s bedstefar skal have været kong Erechteus af Athen, men det er ikke helt sikkert.

Daidalos har taget sin søsters søn, Perdix i lære på sit værksted. Det viser sig hurtigt, at Perdix har strålende evner for konstruktion og opfindelse. En dag da de går en tur på stranden, finder Perdix skelettet af en fisk.  Ved efterligning af dets skelet i jern opfinder han saven. Siden opfinder han også passeren. Daidalos er klar over, at drengen i løbet af kort tid vil overgå sin læremester. Den jaloux Daidalos fører Perdix op på taget af Athenes tempel Akropolis og skubber ham ned. Daidalos bliver dømt til landflygtighed af rådet. Daidalos tager sammen med andre dygtige håndværkere til Kreta, hvor han får arbejde hos kong Minos. Her får han sønnen Ikaros sammen med én af kongens slavinder.

Daedalus – De grote Bauwmeester van het Minotaurus Labyrint

Daidalos er nok bedst kendt for den kæmpemæssige labyrint, som han bygger for kong Minos. Den er så stor og så kompliceret, at ingen, som først er kommet derind, kan finde ud igen ved egen hjælp. Nogle mener, at labyrinten lå under kong Minos’s enorme slot ”Knossos”. Labyrinten blev brugt til at spærre det frygtelige uhyre Minotaurus inde.

Het Monster Minotaurus

Minotaurus var søn af Minos’s dronning Pasifaë og guden Poseidons smukke hvide tyr. Minos havde fået denne smukke tyr af Poseidon for at han skulle ofre den til gudens ære. Men tyren er så smuk, at Minos beholder den og i stedet ofrer en af sine egne tyre. Poseidon opdager selvfølgelig bedraget, og han hævner sig ved at lade dronningen blive voldsomt forelsket i tyren.

Daidalos konstruerer en slags “kunstig ko”, som dronningen kan være i, mens hun forener sig med tyren. Resultatet bliver den frygtelige Minotaurus med menneskekrop og tyrehoved. For at skjule den skam, der er overgået kongefamilien, får kong Minos Minotaurus spærret inde i labyrinten.

Koning Minos’ Oorlog tegen Athene

Kong Minos havde mistet sin søn Androgeus under nogle rituelle lege/konkurrencer i Athen. Da Minos får mistanke om, at det er kong Aigeus (Theseus‘ far), som står bag drabet, starter han en krig mod Athen. Med hjælp fra sin far Zeus lykkedes det ham at vinde krigen. Kong Aigeus spørger oraklet i Delfi om råd. Oraklet råder ham til at opfylde kong Minos’s krav: Som bod for sin søn kræver Minos hvert år 7 unge mænd og 7 unge kvinder fra Athen, som skal rejse til Kreta. Her bliver de lukket inde i labyrinten, hvor Minotaurus æder dem. Dette sker flere år i træk.

Theseus, Ariadne en de rode Draad

Kong Aigeus’s søn Theseus melder sig som frivillig. Da kong Minos’s datter Ariadne ser Theseus, bliver hun forelsket i ham. Hun spørger Daidalos om, hvorledes hun kan redde sin elskede. Daidalos giver Ariadne det råd, at hun skal give Theseus et garnnøgle med ind i labyrinten. Samt at han skal fæste den ene ende ved indgangen. Theseus finder Minotauros og dræber ham, hvorefter det er let at følge tråden tilbage. Sammen flygter de til Athen. Af ukendte grunde efterlader Theseus dog Ariadne på øen Naxos, hvor de gør ophold – måske fordi hun der har forelsket sig i guden Dionysos.

De Vlucht van Daedalus

Minos bliver rasende over, at Daidalos har afsløret labyrintens hemmelighed overfor Ariadne. Han spærrede Daidalos og sønnen Ikaros inde i et af slottets tårne (eller er det i labyrinten. Herfra hjælper dronning Parsifaë dem med at undslippe?).

Daidalos beslutter at flygte, men kong Minos hersker både over land og hav – men heldigvis ikke over luftrummet. Så den snilde Daidalos fremstiller to sæt vinger af voks og fuglefjer, så han og sønnen kan flygte. Daidalos advarer sønnen mod at flyve for lavt, så ikke skumsprøjt fra havet skal ødelægge vingerne. Han skal heller ikke flyve for højt, så solens varme kan smelte vokset i vingerne. Men hvornår har unge mennesker lyttet til de ældres råd? Da de har passeret Samos og Delos, bliver Ikaros overmodig. Han flyver højere og højere og kommer til sidst så nær solen, at voksen smelter. Ikaros styrter i havet lige syd for Samos. Siden har dette farvand båret hans navn, Det Ikariske Hav. Hans døde legeme skylles op på øen Ikaria, hvor guden Herakles senere finder det og begraver det. Daidalos derimod når i god behold til Kamikos på Sicilien.

Daedalus op Sicilië

Her byder kong Kokalos den berømte bygmester Daidalos velkommen og inviterer ham til at blive. Den rasende Minos tager afsted på et af sine skibe ud i Middelhavet for at finde den formastelige Daidalos. I hver havn forærer han den lokale konge et smukt spiralsnoet sneglehus. Han lover samtidig en stor belønning til den, som kan trække en tråd gennem det snoede sneglehus. Opgaven minder lidt om det råd, som Daidalos gav til Theseus. Bagtanken er, at finder han en mand, som kan løse opgaven og tråde sneglehuset, har han fundet Daidalos.

Koning Minos vindt Daedalus

Minos kommer til Sicilien og afleverer den udfordrende gave. Den næste dag vender kongen tilbage med et sneglehus, som “er trådet”. Daidalos har anbragt en dråbe honning i spidsen af sneglehuset. Derefter har han bundet en fin tråd til en myre og ladet den finde vej gennem labyrinten i sneglehusets indre. Minos, som straks er klar over, hvem der har løst opgaven, kræver straks Daidalos udleveret., Det er herefter lidt usikkert, hvad der nu sker. Nogle kilder mener, at det kommer til en krig, hvorunder Minos bliver dræbt. Andre fortæller, at kong Kokalos indvilliger i at udlevere Daidalos, efter at der har været fest om aftenen på slottet. Mens Minos sidder i badet med Kokalos døtre, hælder de kogende vand over kongens hoved, og han dør.

Daidalos opfører et tempel for Apollon og ofrer sine vinger til guden. Daidalos laver mange smukke værker på Sicilien for den lokale hersker. Han er kendt for at lave de første livagtige statuer. Det fortælles, at da Herakles ser en statue af sig selv, som Daidalos har lavet i taknemlighed over, at han begravede Ikaros, bliver han så forskrækket, at han kaster sten imod den i den tro, at statuen er levende. Daidalos opfattes som stamfader til alle græske kunstnere.

Efter sin død bliver Daidalos dommer i Hades, hvor han dømmer de døde.