Close
Labyrint_800x800_Mini_Taurus_Velkommen
Outdoor_Logo

Minotaurus, Theseus und Ariadne

Minotaurus, Theseus und der rote Faden von Ariadne

(Dieser Menüpunkt wurde leider noch nichts ins Deutsche übersetzt).

Griechenland in der Antike

Grækenland var dengang delt op i mange små stater, bl.a. Sparta, Kreta, bystaten Athen og mange flere. Mange af staterne var ofte i krig med hinanden.

På denne tid var Aigeus konge over bystaten Athen og Minos var konge af Knossos på Kreta.

Kong Minos’ kone dronning Parsifaë blev forelsket i en smuk hvid tyr, og fødte derefter Minotaurus, som var halvt menneske og halvt tyr. Han havde et menneskes ben og en tyrs hoved og overkrop (og hjerne).

For at skjule Minotaurus fik kong Minos sin dygtige bygmester Daidalos til at tegne og bygge en kæmpe-stor labyrint. Her skulle Minotaurus holdes fanget.

 

Der Mord an Androgeus

Under nogle rituelle lege/konkurrencer i Athen – blev kong Minos’s søn Androgeus dræbt. Minos havde mistanke om, at der var kong Aigeus, der stod bag drabet, og han gik derfor i krig mod Athen.

Med hjælp fra Zeus lykkedes det ham at vinde krigen. Som straf tvang kong Minos athenernes konge til hvert år at aflevere syv unge mænd og syv unge kvinder. De blev lukket ind i labyrinten, hvor uhyret Minotauros åd dem. Dette skete flere år i træk.

 

Theseus und Ariadne

Theseus, der var søn af Athens konge Aigeus, meldte sig frivilligt som offer. Det var hans plan at slå Minotauros ihjel.

Da Theseus kom til Kreta, mødte han kong Minos’s datter, den smukke Ariadne. Hun blev forelsket i Theseus. Hun lovede at hjælpe ham med at finde tilbage til udgangen af labyrinten, hvis han lovede at gifte sig med hende bagefter.

Ariadne gav så Theseus et garnnøgle, som han bandt fast ved indgangen til labyrinten. Så gik han ind i labyrinten, hvor han fandt den sovende Minotaurus og dræbte ham.

Theseus hjalp de øvrige ofre ud af labyrinten, idet han med garnnøglet som ledetråd fandt vej ud. Det er derfor vi i dag taler om ”at følge den røde tråd”, ”at følge ledetråden” eller følge ”Ariadnes røde tråd”.

Theseus flygtede sammen med Ariadne og ofrene over havet mod Athen. På vejen hjem gjorde de holdt på øen Delos.

 

Der Krantanz

På Delos opførte de en takkedans sammen med de reddede unge athenere, der skulle have været ofret til Minotaurus.

I dansen efterlignede Theseus sin vej ind og ud af labyrinten. Denne dans skulle Theseus have lært af Daidalos – Labyrintens bygmester, og have indført på Delos.

Delierne kaldte Theseus for ”Geranos”, på dansk ”Tranen”, fordi tranen er den fugl, der er den bedste danser. Denne deliske dans blev derfor kaldt for ”Geranos-dansen” eller ”Tranedansen”.

De brugte et reb til at holde i, og blev så ”trukket” af anføreren/tranen. Så dansen gik snart ind og snart ud af labyrinten (ind mod døden og ud mod nyt liv).

 

Naxos

Senere standsede de også på øen Naxos. Der er delte meninger om, hvorvidt Theseus blot efterlader Ariadne på øen, eller om hun bliver forelsket i guden Dionysos og selv vælger at blive tilbage.

”Dette var så historien om min forfader Minotaurus”.

Hilsen Mini Taurus