Hækkelabyrinter
Hækkelabyrinter
(Egeskov Slot i Danmark og Hampton Court i England)
Hækkelabyrinter var et almindeligt fænomen i 1600 til 1700-tallet i Danmark.
De fandtes fortrinsvis i slots- og herregårdsparker, ligesom det var tilfældet i det øvrige Europa.
Af disse parker er der i dag blot en enkelt tilbage i Danmark – nemlig på Egeskov Slot (Østfyn), mens der i de senere år er kommet en del nye anlæg til.
Egeskov Slots hækkelabyrint
Egeskov Slot er samtidig den lokalitet i Danmark, der i dag kan byde på flest hækkelabyrinter. Parken rummer nemlig hele fire hækkelabyrinter: En af avnbøg (den ældste) og tre nyere af henholdsvis bambus, taks og lærk.
Den ældste findes i havens nordøstlige del. Traditionelt dateres den til 1733, men hvorvidt denne datering er korrekt, er der nogen diskussion om. Måske er den en hel del ældre. Efter sigende skal den berømte engelske labyrint i Hampton Court Park, som almindeligvis dateres til 1690, være kopieret efter Egeskovs.
Hvis man ser på de to labyrinters grundplaner, er de stort set identiske. Egeskovs grundplan er rektangulær og Hampton Court´s form er betinget af en meget stram park-grundplan.
Hampton Court’s hækkelabyrint
Når det muligvis hænger sådan sammen, skyldes det, at den danske prins Jørgen (1653-1708), søn af kong Frederik d. 3., har besøgt Egeskov og oplevet labyrinten, er blevet fascineret af den, og har lånt tegningen med hjem til England. Prins Jørgen var gift med dronning Anne, som efter sigende grundlagde Hampton Court labyrinten, som således skulle være skabt kort efter Egeskovs.
Hækkelabyrinter i andre lande
Tager vi til udlandet findes der mange hækkelabyrinter, specielt i Storbritannien, der da også betragtes som ”labyrinternes hovedland”. Her er der ikke færre end 43 hækkelabyrinter – deriblandt mange moderne. (For en komplet fortegnelse over dem henvises til ”The British Maze Guide” af Adrian Fisher og Jeff Saward, 1991).
I Irland findes der 3 hækkelabyrinter. I Holland er der 13 hækkelabyrinter, og i Tyskland er der registreret 10 hækkelabyrinter, hvoraf den mest kendte nok er Herrenhausen-labyrinten i Hannover.
Foto og grundplan af Jørgen Thordrup.
Egeskov Slots hækkelabyrint
Til venstre: Grundplan for Egeskov Slots labyrint
Til højre: Grundplan for Hampton Court’s labyrint