Close
Labyrint_800x800_Mini_Taurus_Velkommen
Outdoor_Logo

King Minos of Crete and King Aegeus of Athens

King Minos of Crete and King Aegeus of Athens

King Minos of Crete

(Sorry, this part has not been translated into English yet).

Kong Minos var i græske sagn en mægtig konge på Kreta. Han var far til Ariadne, Faidra og Androgeus. Under udgravningerne i byen Knossos har man afsløret et stort paladskompleks, der identificeres som Minos´ palads.

Minos var søn af Zeus og Europa. Han var resultatet af Zeus’s forførelse/voldtægt af den skønne fønikiske prinsesse Europa. Efterfølgende sørgede Zeus dog for, at den skønne Europa blev godt gift med kong Asterion af Kreta. Kongen adopterede Zeus’s og Europas sønner: Minos, Rhadamanthys og Sarpedon. Da Asterion døde, overtog Minos tronen.

 

Posidon’s white Bull

Hans brødre protesterede, men Minos påstod, at han var udvalgt af guderne til hvervet. Som bevis bad han Poseidon om at sende en tyr, som han så efterfølgende ville ofre til Poseidons ære. Anmodningen blev imødekommet, og den smukkeste tyr dukkede op af havet. Så smuk var tyren, at Minos besluttede at beholde den og i stedet ofre sin egen bedste tyr i det håb, at den vældige Poseidon ikke ville opdage det.

Minos blev følgelig accepteret som øens konge både af befolkningen og af sine brødre. Dette fandt sted et par generationer før den trojanske krig! Minos styrkede sin magt på øen og valgte Knossos til hovedstad. Hvert niende år tog Minos til Ida bjerget – hvor Zeus var vokset op – og konsulterede ham. Minos blev den første konge, som dominerede Middelhavet, han havde en stor flåde, som holdt havet omkring Kreta fri for pirater.

 

The Minotaur Monster and the Labyrinth

Poseidon opdagede selvfølgelig Minos’s bedrageri og blev rasende. Han forvandlede derfor tyren til et vildt dyr, som hærgede øen. Desuden lod han Minos’s hustru Pasifaë blive dybt forelsket i tyren.

Pasifaë røbede sine følelser overfor Minos’s bygmester Daidalos, den berømte arkitekt og opfinder. Han konstruerede et bur i skikkelse af en ko. Dette gjorde det muligt for dronningen at forenes med tyren. Resultatet blev Minotaurus, et uhyre, der var halvt tyr og halvt menneske.

For at dække over skandalen bad kong Minos Daidalus om at bygge en labyrint, hvor Minotaurus skulle holdes indespærret. Den skulle være så kompliceret, at det ville være umuligt for Minotaurus at undslippe.

The War against Athens

Minos mistede sin søn Androgeus under nogle rituelle lege/konkurrencer i Athen. Da Minos havde mistanke om, at det var kong Aigeus, som stod bag drabet, gik han i krig mod Athen. Med hjælp fra sin far Zeus, lykkedes det ham at vinde krigen.

King Aegeus of Athens – the Punishment

Kong Aigeus besøgte Oraklet i Delfi, der rådede ham til at opfylde Minos’s krav. Som bod for sin søn krævede Minos hvert år 7 unge mænd og 7 unge kvinder fra Athen, som skulle rejse til Kreta. Her blev de lukket ind i labyrinten, hvor Minotaurus åd dem. Dette skete flere år i træk.

Theseus

På vej tilbage fra Oraklet i Delfi besøgte Kong Aigeus én af de andre græske konger. Under det muntre drikkelag havnede Aigeus i sengen hos kongens datter, som imidlertid også havde haft besøg af Poseidon.

Om morgenen bad kong Aigeus kongens datter om ikke at afsløre hans identitet overfor barnet, hvis det viste sig, at hun var blevet gravid. Hun fødte en søn, som hun kaldte Theseus.

Da Theseus var vokset op, tog hun ham med hen til en stor klippe, som han løftede med lethed. Under stenen fandt han et sværd, som kong Aigeus havde efterladt. Herefter drog Theseus til Athen for at møde sin far.

Da Theseus nåede Athen, hørte han om den frygtelige Minotaurus og ofringen af de unge mennesker og besluttede at gøre en ende på dette. Han meldte sig derfor som frivillig.

The Flag

Inden han rejste, lovede han sin fader kong Aigeus, at han ved tilbagekomsten ville udskifte det sorte flag med et hvidt, hvis det er lykkedes ham at dræbe uhyret.

Da Theseus kom til Kreta, mødte han Minos’s datter, den smukke Ariadne, som blev forelsket i Theseus. Hun lovede at hjælpe Theseus med at finde tilbage til udgangen af labyrinten, hvis han lovede at gifte sig med hende efterfølgende. Theseus indvilligede, og hun gav ham et garnnøgle, som han fastgjorde ved indgangen. Derefter trængte han ind i labyrinten, hvor han fandt den sovende Minotaurus og dræbte ham. Herefter ledte han de øvrige ofre tilbage ved at følge tråden.

Theseus flygtede sammen med Ariadne og de øvrige ofre over havet mod Athen. På vejen standsede de på øen Naxos. Her er delte meninger om, hvorvidt Theseus blot efterlader Ariadne, eller om hun bliver forelsket i guden Dionysos og vælger at blive tilbage.

Beruset af sin sejr glemmer Theseus at hejse det hvide flag. Og kong Aigeus, som på lang afstand ser det sorte flag, forstår at hans elskede søn er død, og han styrter sig i døden i havet. Det hav, som stadig bærer hans navn: Ægæerhavet. Theseus bliver konge i Athen efter sin faders død.